5 cara mencegah katarak

Katarak adalah penyakit mata yang menjejaskan separuh daripada orang lebih 65 di seluruh dunia. Penyakit inilah yang dianggap sebagai salah satu punca kebutaan. Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, bilangan pesakit katarak telah meningkat dengan ketara. Anehnya, ini disebabkan oleh peningkatan purata jangka hayat.

Malah 100 tahun yang lalu, tempoh dari kelahiran hingga kematian purata 40-50 tahun. Oleh itu, tidak semua orang pernah mengalami katarak berkaitan usia sebelum ini.

Prevalens penyakit ini kini telah meningkat. Ramai pakar oftalmologi menganggapnya tidak lebih daripada manifestasi usia tua yang tidak dapat dielakkan. Sebab penurunan dan kehilangan penglihatan dalam 47% kes adalah kekeruhan lensa, tisu telus, tugas utamanya adalah untuk memfokuskan cahaya pada retina.

5 cara mudah dan berpatutan untuk semua orang akan membantu mengekalkan dan mengukuhkan kesihatan mata, melindungi kanta anda daripada keruh.

Kaedah 1. Gaya hidup sihat

Pencegahan terbaik untuk banyak penyakit berkaitan usia adalah gaya hidup sihat. Menurut statistik, wanita lebih terdedah kepada penyakit ini. Jadi, pada usia 75 tahun, hampir separuh daripada wanita (46%) telah didiagnosis dengan katarak. Ini adalah kira-kira 20% lebih daripada lelaki. Selepas 5 tahun lagi, jumlah kes hampir 90%.

Pencegahan katarak adalah aktiviti fizikal, meninggalkan tabiat buruk, melindungi mata daripada cahaya ultraviolet.

Risiko mengembangkan penyakit ini dipengaruhi oleh merokok, minum alkohol. Cuba sebanyak mungkin untuk meninggalkan sepenuhnya tabiat yang berbahaya kepada kesihatan anda.

Pada musim panas, berada di jalanan, anda perlu melindungi mata anda. Untuk melakukan ini, disyorkan untuk memakai topi dengan tepi lebar, cermin mata hitam. Perhatian khusus kepada mata sendiri harus dibayar berhampiran laut atau sungai, apabila mata menerima beban cahaya yang meningkat (dari cahaya matahari langsung dan dipantulkan dari air).

Kaedah 2. Vitamin untuk mata

Antioksidan mampu melindungi kanta daripada sinaran UV, antaranya yang utama ialah asid askorbik dan glutation. Sukar untuk melebih-lebihkan kepentingan asid askorbik biasa, kerana di mata orang yang sihat ia lebih banyak daripada dalam darah, kira-kira 100-200 kali.

Pemakanan yang sihat dan seimbang tidak dapat memenuhi sepenuhnya keperluan organ penglihatan dalam vitamin. Sudah tentu, makanan yang kaya dengan asid askorbik boleh dan harus dimakan. Tetapi selain itu, disyorkan untuk minum kompleks vitamin khas untuk mata.

Dos harian vitamin C adalah lebih kurang 60 mg, vitamin E – 10 mg, zink – 15 mg, selenium – 70 mcg. Lutein melindungi mata daripada radikal bebas. Seseorang memerlukan sekurang-kurangnya 5 mg sehari.

Ekstrak blueberry, yang termasuk dalam banyak kompleks vitamin, membantu melegakan keletihan dari mata dan mempercepatkan proses pembaharuan.

Kaedah 3. Gimnastik dan urutan mata

Gimnastik mampu mencegah perkembangan dan perkembangan banyak penyakit. Terdapat set latihan khas untuk organ penglihatan. Gimnastik boleh menguatkan otot, yang sangat penting untuk orang yang lebih tua. Satu set latihan dipilih berdasarkan ciri individu seseorang, keadaan kesihatannya dan tugas yang perlu diselesaikan.

Urut akan membantu melegakan otot dan melegakan keletihan selepas bersenam. Kaedah mudah membolehkan anda meningkatkan peredaran darah, menyegarkan kawasan kelopak mata bawah dan atas, menangkap sayap hidung dan kawasan temporal dengan pergerakan mengurut.

Kaedah 4. Titisan mata

Titik mata adalah profilaksis yang sangat baik untuk katarak pada sebarang umur. Ubat dalam bentuk titisan mesti dipilih oleh doktor. Setiap ubat mungkin berbeza dalam bahan aktif, mempunyai batasan dan kontraindikasi.

Oleh itu, adalah penting bahawa titisan untuk rawatan katarak dipilih oleh pakar oftalmologi. Mereka akan membantu untuk mencegah penyakit itu, jika boleh, untuk menghentikan dan mencegah kekaburan kanta lebih lanjut, jika ia telah bermula.

Sebagai peraturan, banyak ubat ditetapkan untuk masa yang lama. Antara ubat yang popular dan berkesan disyorkan untuk pelbagai jenis katarak adalah seperti berikut: taufon, quinax, vicein, victafol. Kekerapan dan tempoh kemasukan dipilih secara individu.

Kaedah 5. Pemeriksaan oftalmik

Menjaga mata anda juga bermakna mendapat pemeriksaan mata secara berkala. Sudah tentu, lawatan ke pakar oftalmologi tidak boleh dengan sendirinya menyembuhkan penyakit jika ia telah muncul. Dalam rawatan sebarang penyakit, sangat penting untuk membuat diagnosis pada peringkat awal, supaya tidak membuang masa yang berharga.

Adalah lebih baik untuk mengetahui tentang diagnosis supaya dapat mengambil tindakan tepat pada masanya. Masa-masa apabila orang menunggu bertahun-tahun untuk kematangan katarak telah lama tenggelam dalam kelalaian. Bilangan tahun maksimum mampu memanjangkan aktiviti fizikal, termasuk penglihatan yang baik, yang harus dijaga sepanjang hayat.

BACA JUGA BAHAN KAMI DI LAMAN:

MiyoSmart daripada Hoya bantu kanak-kanak atasi rabun jauh