Szemölcsök: okai és eltávolításának módjai

Szemölcs (papilloma) – jóindulatú daganat, amely a papillomavírus szervezetbe való bejutása miatt jelenik meg a bőrön. Fertőzőek és érintkezés útján terjednek. Amellett, hogy csúnya és kellemetlen érzést okoz, a szemölcsök szövődményekhez is vezethetnek. Példaként – a daganat rosszindulatú daganata külső tényezők hatására.

A szemölcsök jelenléte komoly ok arra, hogy mérlegelje egészségügyi állapotát. A vírus jellemzően az immunhiányos embereket fertőzi meg, emellett állandó stressznek és túlterheltségnek van kitéve.

Hogyan lehet felismerni a szemölcsöt?
Hogyan lehet felismerni a szemölcsöket?

Szemölcs – egy képződmény a bőrön, amely eltér a bőr színétől. Gyakran csoportosan alakulnak ki, a helyük a legváltozatosabb lehet: kéz, arc, talp stb.

A formációk típusai a papillomavírus típusától és elhelyezkedésétől függenek:

Közönséges (vulgáris) – gyakori típus, fájdalommentes, félgömb alakú csomók, emelkednek a bőr felszíne fölé. Világos határokban különböznek, színük rózsaszíntől szürke-fehérig változik. Gyakrabban a kézen találhatók, de a test más részein is előfordulhatnak.
Talpi-fájdalmas sűrű képződmények lapos lemez formájában, méretük elérheti a 4 cm-t.Színe sárgás vagy sötétszürke.
Lapos (fiatalos) – általában serdülőkorban alakulnak ki, ezek szabálytalan alakú lapos lemezek, amelyek kissé kinyúlnak a bőr felszíne fölé. A kézen, az arcon, a térdeken és a kézháton jelennek meg, karcolások, sérülések helyén, felületük gyorsan megvastagodik. Ha megjelennek a körmök alatt, kellemetlen érzést okoznak.
Threadlike (acrochords) – hosszúkás hengeres formációk, kezdetben hasonlóak a kúpokhoz. Fokozatosan növekszik a méretük, és fonalas formát vesznek fel. Rugalmas és puha tapintású, színe a hústól a sárgásig terjed. Időseknél gyakrabban jelennek meg.
A hentes szemölcsök a nyers hússal állandóan érintkező emberekre jellemzőek. Általában a könyök és a kéz érintett, a vírus kisebb változásokon megy keresztül a bőrön. Ezek fájdalommentes konvex formációk, színük fehértől világosbarnáig.
A genitális szemölcsök (anális és genitális szemölcsök) a karfiolhoz hasonló jóindulatú képződmények. Puha tapintású, rózsaszínes színű. A nemi szervek nyálkahártyáján, néha a nyelven és az orcák belsejében képződnek. Nagyon gyorsan csoportosulnak.
Szenilis (seborrheás keratosis) – a stratum corneum hiperplázia, az egyetlen faj, amely nem a papillomavírusból származik. A kialakulás több szakaszban történik. Sárgás-barna foltok jelennek meg a bőrfelülettel egy szintben. Ezt követően csomók képződnek, amelyek barna félgömbökké alakulnak, egyenetlen felülettel és pikkelyekkel borítva. Fokozatosan a papillákat szaruhártya borítja és érdes.
A papillómák
okai A papillómák okai

A szemölcsök megjelenése a papillomavírus belépésével jár. Ilyen esetekben megfertőződhet:

közvetlen érintkezés fertőzött személlyel – Csók, kézfogás vagy érintés;
a közös háztartási cikkek használata – törölközők, fésűk, korlátok, edzőeszközök stb.;
valaki más cipőjének viselése és mezítláb járás a medencében talpi képződmények kialakulását okozza;
szexuális kapcsolat során;
epilálás vagy borotválkozás során;
a szoptatott csecsemők a szüléskor az anyától származó légutak képződményeivel fertőződhetnek meg.
A fertőzés forrása mind a beteg, mind a hordozó, a betegség nyilvánvaló tünetei nélkül. Ahhoz, hogy a vírus bejusson a szervezetbe, elegendő az emberi bőr enyhe károsodása – repedések, vágások vagy horzsolások. A szemölcsök immunhiányos emberekben nőnek, egészséges emberekben a vírus semlegesíti és hat hónapon vagy egy éven belül teljesen kiürül a szervezetből.

Humán papillomavírus és szemölcsök
vírus Humán papillomavírus és szemölcsök

Az emberi test hajlamos a papillómák megjelenésére, és a fertőzés látens időszaka két héttől hat hónapig változhat. Ebben az időszakban többféle vírussal is megfertőződhet egyszerre. A környezetnek való kitettség, a külső tényezők beavatkozása és a csökkent immunitás aktiválja a papillomavírust. Intenzíven növekszik és megjelenik a bőr felszínén. A megjelenését kiváltó tényezők a következők:

hormonális gyógyszerek szedése;
gyakori stressz és túlmunka;
fizikai kimerültség;
avitaminózis;
terhességi időszak;
súlyos természetű genetikai betegségek jelenléte;
menopauza időszaka.
A vírus aktiválásakor a szemölcsök azonnal megjelennek, és a felső rétegek felgyorsult növekedése miatt gyorsan növekednek. Nem tart sokáig, amíg új szemölcsök jelennek meg, ezért azonnal kezelni kell őket. A kezelés késése szövődmények kialakulásához vezet. Az oktatásra gyakorolt ​​aktív befolyás súrlódás, nyomás formájában az oktatás rosszindulatú daganatos megbetegedéséhez vezethet.

Amikor a szemölcsök eltűnnek, nem gyógyulnak be teljesen, egy idő után újra megjelenhetnek. A szemölcsök kezelésével együtt növelni kell az immunitást, és intézkedéseket kell hozni a vírusrészecskék megszabadulására. A mellbimbó gyulladása vagy traumája annak eltávolítását jelzi. És a formáció állapotában bekövetkezett bármilyen változás (túl sötét színű, foltok megjelenése és méretnövekedés) komoly ok az orvos látogatására.

Hogyan lehet megszabadulni a papillómától?
Hogyan lehet megszabadulni a papillómától?

A szemölcsök kezelését és eltávolítását a Thulében bőrgyógyász és onkológus (rosszindulatú daganat esetén), urológus vagy venereológus szakorvos végzi (hegyes képződmények, szemölcsök megjelenése esetén az intim területen). Az alkalmazott terápia csak egy átfogó megközelítést tartalmaz vitaminok és ásványi anyagok felírásával, olyan gyógyszerek, amelyek megnyugtatják és erősítik az immunrendszert. Az egyszeri eltávolítás nem szolgál a felépülés indikátoraként, egy idő után a formációk újra megjelenhetnek.

Az orvoslátogatás kötelező okai lehetnek a következő tényezők:

a daganatok az intim zónában helyezkednek el;
heterogén szín, tartós viszketés és vérzés jelenléte a mellbimbókban;
fájdalom vagy sérülések jelenléte a képződményeken;
a mennyiség éles növekedése;
tisztázatlan tumorhatárok.
Emlékeztetni kell arra, hogy a szemölcsök otthoni kezelése rossz következményekhez vezethet. A népi jogorvoslatok nemcsak nem járulnak hozzá a gyógyuláshoz, hanem az általános állapot romlásához is vezetnek. Például dermatitis vagy rosszindulatú daganat. Minden otthoni eljárást csak az orvos által előírt módon szabad elvégezni a gyógyszertárból származó gyógyszerek segítségével.

A papillóma eltávolításának
módszerei A papillóma eltávolításának módszerei

A klinikákon számos módszert alkalmaznak a szemölcsök eltávolítására. A kezelőorvos segít kiválasztani a megfelelő technikát és az eljárások számát. Nagyszámú nagy kinövés esetén egy látogatás nem elegendő, az egyes kis szemölcsöket egy látogatás során eltávolítják.

Lézeres kezelés A
Thule lézeres szemölcs eltávolítása az egyik leggyorsabb és legfájdalommentesebb módszer. A lézersugár pontosan hat az érintett területre, felmelegíti a mellbimbósejteket és elpárologtatja azokat folyadékkal. Néhány másodpercbe telik, amíg a növekedés kiszárad, a kapillárisok eltömődnek, és nincs vérzés. Az arckezelésekhez lágy csiszolólézert használnak, amely megszünteti a hegek megjelenését.

Ez a módszer a test minden olyan részére alkalmas, ahol a kozmetikai probléma a legfontosabb. Az 1 mm-nél kisebb növekedéseket és a legfeljebb 1 cm-es területet egy eljárással távolítják el, nagy képződmények esetén több eljárásra van szükség. Egy eljárás 3-5 percet vesz igénybe, és a gyógyulási időszak kevesebb, mint egy hét.

A következő pontok ellenjavallatok lehetnek a módszerrel kapcsolatban:

gennyes gyulladás a daganatok területén;
gyenge immunitás;
rosszindulatú elváltozások a mellbimbóban.
A szemölcsök Thule lézerrel történő eltávolítása után néhány óra múlva bőrpír, duzzanat és fájdalom jelentkezik a mellbimbó környékén. Ennek oka a szervezet sejthalálra adott reakciója, és 1-3 nap múlva minden tünet magától megszűnik. A kezelt területen száraz kéreg marad, amely nem igényel további gondozást. 5-7 nap múlva magától leszakad.

Műtéti eltávolítás
A műtétet bőrgyógyász sebész végzi, a papillómát a gyökérrel együtt szikével kimetsszük, kozmetikai varratot alkalmazunk. Az egész eljárást helyi érzéstelenítésben végzik. A műtét után a varrat gondos ápolása szükséges, gyógyulási ideje legfeljebb két hét.

Ily módon bármilyen méretű szemölcs eltávolításra kerül. A formáció rosszindulatú daganatának gyanúja esetén is alkalmazzák, maradandó traumával vagy mellbimbógyulladással.

Ellenjavallat:

fertőző betegségek jelenléte;
a szív, a vesék, a máj súlyos patológiái;
rossz véralvadás.
A megfelelő ellátás érdekében a varrást hidrogén-peroxiddal kell kezelni. A folyadék maradványait steril szalvétával távolítjuk el, majd zöldekkel vagy Fucorcinnal kezeljük. Ha szükséges, a varrást steril gézruhával fedjük le, és gipsszel rögzítjük.

Cryodestruction
A papillóma folyékony nitrogénnel történő elpusztítását jelenti. Applikátorral felviszik a szemölcsre, és mínusz 196 fokos hőmérsékleten lefagyasztja a képződményeket. A nitrogén hatására a képződményekben lévő víz jéggé alakul, kristályai megnőnek és tönkreteszik a sejtek falát. Az eljárás időtartama a papillóma méretétől függ: kicsinél 5 másodperc, nagyoknál a kezelés akár 30 másodpercet is igénybe vehet.

A módszer alkalmas fonalas és talpi szemölcsökre, gyakori traumák kialakulásával, leányelemek megjelenésével. Nem szabad az immunitás és az arc erős csökkenésével használni.

15-20 perc elteltével a kezelt területen átlátszó vagy vöröses folyadékkal buborék képződik. A duzzanat, fájdalom és bőrpír megjelenése normális reakciónak számít, 2-3 nap múlva megszűnik. A buborék nem kenődik el és nem nyílik ki, 3-5 napig magától kipukkan. Ezalatt új, fiatal bőr képződik alatta.